Expositie: Litho’s en Houtsneden door William Emens

William Ermens (1968) maakt sinds 2005 litho’s en houtsneden. Naast zijn werk als adviseur procesmanagement is hij al geruime tijd actief als graficus. Hij heeft het grafische vak geleerd van verschillende professionele grafici uit Noord-Nederland, en maakt zijn werk vanuit zijn werkplaats in de stad Groningen. 

Deze expositie is een selectie van zijn wat vroegere werk (met name litho’s) en wat recentere houdrukken. Zijn interesse gaat uit naar zowel abstract expressionistisch werk alsook naar wat serieuzere figuratieve onderwerpen. Vaak zijn het onderwerpen uit de natuur en zoekt hij naar humor in zijn werk. 

Litho’s, ook wel steendrukken genoemd, zijn ‘vlakdrukken’ en worden gemaakt door op een vetgevoelige steen te tekenen. Door deze steen vervolgens chemisch te prepareren en met inkt in te rollen, kan daarmee een prent worden afgedrukt. 

Houtdrukken zijn ‘hoogdrukken’, waarbij uit een dunne houten plank een tekening wordt, gegutst. Het hoger (niet weg gegutste deel) wordt ingerold met inkt en kan worden afgedrukt. Met een zogeheten reductietechniek kan een meerkleuren prent worden gemaakt.

Expositie: Glas-in-lood door Bart Werkman

Bert Werkman (Groningen, 1954) is sinds 2006 actief bezig met glas-in-lood. Eerst hobbymatig bij zijn leermeester Robert-Paul Sprengelink, van Glas-in-lood-Groningen, en sinds 2021 in zijn eigen ambachtelijk glasatelier, Glas Werkhuis.

Bert heeft 42 jaar als rijksambtenaar bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gewerkt, waarbij hij als specialist landelijke overheidsexamens leiding gaf aan meerdere afdelingen die examens in Nederland en het buitenland organiseert en afneemt. Centraal in zijn werk stonden en staan de volgende thema’s: de klant centraal, 100% kwaliteit en betrokken medewerkers.

Vanaf zijn pensionering in 2021 is hij eigenaar van het kleine ambachtelijk glasatelier Glas Werkhuis. Het glasatelier is te vinden in het bedrijvenverzamelgebouw aan de Neutronstraat 7-13 in Groningen.

Bert nodigt creatieve geesten van alle leeftijden van harte welkom uit in zijn atelier. Hier kunnen ze een workshop volgen waarbij ze de basis leren van de techniek van glas-in-lood. Ook kan men de techniek van Tiffany onder de knie krijgen. Een andere optie is om glaswerkstukken te maken waarbij het glaswerkstuk in de glasoven wordt samengesmolten.

Over de sfeer in het glasatelier zegt Bert: “Kom tot rust en ontspan je op een plek waar flexibiliteit en eigen inbreng centraal staan. Het is de plaats voor kunstenaars (in wording) en vooral voor een ieder die creatief bezig wil zijn met glas. Iedereen kan in zijn eigen tempo werken. De duur van de workshop evenals de ateliertijden kan men in overleg zelf bepalen.”

Bert maakt nieuw werk in opdracht of voor zichzelf. Ook verzorgt hij restauraties van glas-in-loodramen en maakt hij kunstwerken van glas. Bert staat op een aantal kunstmarkten waar hij met enthousiasme de bezoekers en kopers vertelt over het werken met glas en de mogelijkheden die hij biedt in zijn glasatelier. Voorop staat het plezier van werken met verschillende glastechnieken en het zelf maken van een werkstuk dat na de workshop meegenomen wordt naar huis, waar je dan elke dag nog kunt genieten van jouw eigen kunstwerk(je). En mocht je daarna meer willen, dan zijn er mogelijkheden voor andere workshops en cursussen in het atelier.

In deze tentoonstelling zijn een aantal creaties te zien die het werken met glas tonen: enkele glasschalen, diverse werkstukken gemaakt met de techniek Tiffany en glas-in-loodwerkstukken.

glaswerkhuis.nl | instagram.com/glaswerkhuis

Expositie: Portretten van Hetty Combs

Deze expositie was te zien van 5 april tot 6 juli 2024.

Hetty Combs (Zeist, 1962) studeerde in 2021 af op portret figuratief aan De Foudgumse School. Als kind observeerde ze, soms tot ergernis van anderen, de mensen om haar heen. In haar tekeningen stonden mensen altijd centraal. Op de Havo behoorde ze tot de eerste lichting eindexamenkandidaten in Tekenen en Kunstgeschiedenis (1980). Naast haar werk in de zorgsector volgde ze parttime studies Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis. Ook nam ze teken- en schilderlessen bij diverse kunstenaars en instellingen.

Vanaf 2009 is ze professioneel actief binnen de culturele sector in met name de regio Noordoost Friesland. Als bestuurder en organisator van kunst/cultuurevents, als adviseur en projectleider. Sinds 2015 is Hetty ook als vakdocent actief op diverse locaties in Friesland en Groningen. Als beeldend kunstenaar en schilder werkt ze vrij en in opdracht vanuit haar atelier in De Groen te Dokkum.

Hetty exposeert af en toe in musea, galeries en tijdens kunstroutes. In 2022 exposeerde ze met het project “Dorpsgezichten” in het gemeentehuis van Achtkarspelen. Hierbij werden 17 opvallende inwoners van de gemeente geportretteerd en met hun verhalen in een boek gepubliceerd. Momenteel werkt ze aan “Dorpsgezichten 2”. De nieuwe portretten staan in de planning om begin 2025 te worden geëxposeerd te Harkema. Ook hiervan zal weer een boek worden gepubliceerd.

Over portretschilderen zegt ze: “De mens is een onuitputtelijke bron van inspiratie: geen mens is gelijk. Bij portret komen een hele hoop aspecten samen: het schilderij moet schilderstechnisch goed in elkaar zitten, de afbeelding moet anatomisch kloppen en er moet gelijkenis zijn. Dat blijft de uitdaging. Als portretschilder gaat het mij nooit om het mooie plaatje. Ik probeer iets te laten zien van het karakter en de mens achter de buitenkant. Ik ben erg nieuwsgierig en daarbij…ik mag gewoon heel graag koekeloeren naar mensen. Als schilder mag je dat legitiem doen.”

Hetty werkt bij voorkeur projectmatig. De werken ontstaan vanuit onderzoek. Daarbij worden schilderijen en projecten vaak gecombineerd met familie- of streekgeschiedenis. Sinds enige jaren ontwikkelt ze ook een passie voor landschapskunst en is ze bekend van het project “Oerbosk fan de Takomst”

Website: www.combsartprojects.com

Expositie: Schilderijen door Annemiek Meijer

Deze expositie was te zien van 5 januari 2024 t/m 5 april 2024.

Annemiek: In 1983 heb ik de opleiding tot docent beeldende vakken (Ubbo Emmius Groningen) afgerond. Vanaf dat moment ben ik werkzaam geweest in het onderwijs, eerst als docent beeldende vakken, later als docent en coach Maatschappelijke Zorg. In 2009, toen het creatieve aspect grotendeels uit mijn vakkenpakket verdwenen was, ben ik zelf gaan schilderen.

De schilderijen die te zien zijn in het Theehuis, zijn stadsgezichten die ik door de jaren heen gemaakt heb. Je ziet duidelijke verschillen in stijl en techniek. Het schilderij dat ik het laatst heb gemaakt is nog maar net droog (bij wijze van spreken), dat is de der Aa-kerk in de herfst.

Voor deze expositie heb ik op verzoek een keuze gemaakt uit mijn stadsgezichten, maar ik schilder ook vaak en graag andere onderwerpen, zoals landschappen, dieren en eigenlijk alles uit mijn naaste omgeving. Over het algemeen werk ik met acrylverf, maar ook olieverf en gemengde technieken zijn mij niet vreemd. Ik schilder omdat het mij plezier en rust geeft. Het spelen met verf, met kleur, blijft mij uitdagen en geeft mij veel voldoening.

Website: www.annemiekmeijer.nl, Email: atelieramfoor@ziggo.nl

Expositie: Into the Blues door Liesbeth Timmermans

Liesbeth Timmermans – Icy Bloom

Deze expositie was te zien van 7 juli tot 13 oktober 2023.

Liesbeth is een innemende amateurfotograaf die sinds 2012 artistiek fotografeert. Na diverse cursussen in Twente werd ze in 2016 lid van fotoclub Beeldspraak in Haren. Waar ze zich onder meer toelegt op seriefotografie en straatfotografie. Het liefst fotografeert zij dicht op het onderwerp, waarvan ze de schoonheid ‘wakker wil kussen’.

Laat u betoveren door rood, oranje en geel en misschien wel nadenkend stemmen door de blauwe tinten die u in deze expositie tegemoet komen. 

In haar werk wil ze spiegelen, weerkaatsen en de mooiste lijnen laten uitkomen.  

“Ik zie in voorwerpen en in de natuur om me heen het mooiste terug. Mijn eerste expositie is in ‘het Theehuis’, waar mensen elkaar ontmoeten. Hier delen ze verbondenheid, verdriet en ook warmte en schoonheid. Vandaar de titel:  ‘Into the Blues’.”

l.timmermans.noordhuis@gmail.com    liesbethtimmermans@weebly.com

Expositie: wAARDEn door Anja van Beek

Deze expositie was te zien van 7 april tot 7 juli 2023.

Anja van Beek (1963) opgeleid in Tekenen en Textiele Werkvormen (Groningen, 1987), Kunst en Communicatie (Zutphen, 2016) en werkzaam te Groningen als creatief coach en kunstwerker bij KIJK7. Liefde, Energie en Verbinding (LEV) liggen aan de basis van de activiteiten die zij bij KIJK7 ontplooit.

In haar kunst speelt aandacht een belangrijke rol. Dat wat in haar leeft baant zich een weg naar buiten in woord en beeld. Zij past gemengde technieken toe, waarbij zij zich laat leiden door de diverse materialen.

Wat heeft de aarde ons te vertellen? Waar hechten wij waarde aan? Welke waarden zijn belangrijk voor ons? Hoe kunnen wij aarden?

Anja laat in de expositie w(AARDE)n haar onderzoek zien naar de betekenis van grond-stoffen.

Daarnaast vindt u een aantal werken uit de serie LIEFDEBODE. Het hart, hét symbool van de liefde, ligt voor het oprapen en klopt waar het maar kan. Betreedt haar wondere wereld van beeldverhalen en laat u inspireren.

Anja van Beek     www.KIJK7.nl

Expositie: Acrylschilderijen door Atie Parleviet

Atie Parleviet Acrylschilderijen

Deze expositie was te zien van 6 januari tot 7 april 2023.

Atie exposeert met acrylschilderijen. Atie Parleviet (Haarlem 1952) woont en werkt in Groningen. In 1985 is ze afgestudeerd aan de Academie Minerva in Groningen. Haar schilderstijl beweegt zich ergens tussen abstract en figuratief in. Door zijn gelaagdheid blijft het boeiend om naar te kijken.

E-mail: aparlevliet@hotmail.com

Expositie: Schilderijen door Christiaan Afman

Christiaan Afman; Ballooerveld – olieverf

Deze expositie was te zien van 2 oktober 2022 tot 6 januari 2023.

Christiaan Afman exposeert met schilderijen.

Afman(Haren 1970) volgde van 1989 – 1995 achtereenvolgens de Illustratie en Docentenopleiding aan de ABK Minerva in Groningen.

De kleine plein-air schilderijen worden opgezet met een warm rode of gele onderlaag in acryl, waar dan ter plekke met olieverf op wordt doorgewerkt. In dekkende en transparante lagen ontstaat zo een weergave van het moment, waarbij de warme onderlaag een rol blijft spelen in het eindresultaat. Groter werk ontstaat in het atelier. “Uren op een plek stilzitten te schilderen in de natuur zorgt er voor dat de fauna om je heen aan je gewend raakt. De talloze waarnemingen van klein wild en vogels zijn daarvan een prachtige bijkomstigheid. Deze ervaring maakt dat je al schilderend in je onderwerp zit en er zelf ook deel van uit maakt”.

Afman gelooft graag dat dit doorwerkt en terug te zien is in zijn schilderijen. Of u dat ook zo beleeft, hoort hij graag van u!

Website: christiaanafman.nl

Email:  info@christiaanafman.nl

Expositie: Foto’s door Elly Reuter

Elly Reuter: Tweeluik

Deze expositie was te zien van 8 juli tot 29 september 2022.

Elly exposeert met foto’s.

Elly Reuter: “Sinds 2012 is fotografie mijn passie. Na het volgen van een aantal cursussen bij het Kunstencentrum (nu: VRIJDAG) ben ik 9 jaar lid geweest van fotoclub Beeldspraak. Nu ben ik persoonlijk lid van de Fotobond. Naast het maken van ‘gewone’ foto’s, experimenteer ik graag met verschillende technieken. Eén daarvan is ICM (Intentional Camera Movement), waarbij de fotocamera bewust wordt bewogen bij het maken van de foto. Deze techniek is bijvoorbeeld gebruikt bij de “bewogen bomen”. In mijn tweeluiken combineer ik verschillende soorten foto’s die een relatie met elkaar aangaan qua kleur, vorm of gevoel. De water-schilderijtjes zijn ‘gewone’ foto’s, gemaakt aan de waterkant”.

Wilt u meer foto’s van Elly Reuter zien, neem dan een kijkje op haar website, of volg haar op Instagram.

Website: www.ellyreuter.nl

Instagram: @reuterelly

Contact (mail): e.reuter1@kpnplanet.nl