Expositie: Glas-in-lood door Bart Werkman

Bert Werkman (Groningen, 1954) is sinds 2006 actief bezig met glas-in-lood. Eerst hobbymatig bij zijn leermeester Robert-Paul Sprengelink, van Glas-in-lood-Groningen, en sinds 2021 in zijn eigen ambachtelijk glasatelier, Glas Werkhuis.

Bert heeft 42 jaar als rijksambtenaar bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gewerkt, waarbij hij als specialist landelijke overheidsexamens leiding gaf aan meerdere afdelingen die examens in Nederland en het buitenland organiseert en afneemt. Centraal in zijn werk stonden en staan de volgende thema’s: de klant centraal, 100% kwaliteit en betrokken medewerkers.

Vanaf zijn pensionering in 2021 is hij eigenaar van het kleine ambachtelijk glasatelier Glas Werkhuis. Het glasatelier is te vinden in het bedrijvenverzamelgebouw aan de Neutronstraat 7-13 in Groningen.

Bert nodigt creatieve geesten van alle leeftijden van harte welkom uit in zijn atelier. Hier kunnen ze een workshop volgen waarbij ze de basis leren van de techniek van glas-in-lood. Ook kan men de techniek van Tiffany onder de knie krijgen. Een andere optie is om glaswerkstukken te maken waarbij het glaswerkstuk in de glasoven wordt samengesmolten.

Over de sfeer in het glasatelier zegt Bert: “Kom tot rust en ontspan je op een plek waar flexibiliteit en eigen inbreng centraal staan. Het is de plaats voor kunstenaars (in wording) en vooral voor een ieder die creatief bezig wil zijn met glas. Iedereen kan in zijn eigen tempo werken. De duur van de workshop evenals de ateliertijden kan men in overleg zelf bepalen.”

Bert maakt nieuw werk in opdracht of voor zichzelf. Ook verzorgt hij restauraties van glas-in-loodramen en maakt hij kunstwerken van glas. Bert staat op een aantal kunstmarkten waar hij met enthousiasme de bezoekers en kopers vertelt over het werken met glas en de mogelijkheden die hij biedt in zijn glasatelier. Voorop staat het plezier van werken met verschillende glastechnieken en het zelf maken van een werkstuk dat na de workshop meegenomen wordt naar huis, waar je dan elke dag nog kunt genieten van jouw eigen kunstwerk(je). En mocht je daarna meer willen, dan zijn er mogelijkheden voor andere workshops en cursussen in het atelier.

In deze tentoonstelling zijn een aantal creaties te zien die het werken met glas tonen: enkele glasschalen, diverse werkstukken gemaakt met de techniek Tiffany en glas-in-loodwerkstukken.

glaswerkhuis.nl | instagram.com/glaswerkhuis