Expositie: Portretten van Hetty Combs

Deze expositie was te zien van 5 april tot 6 juli 2024.

Hetty Combs (Zeist, 1962) studeerde in 2021 af op portret figuratief aan De Foudgumse School. Als kind observeerde ze, soms tot ergernis van anderen, de mensen om haar heen. In haar tekeningen stonden mensen altijd centraal. Op de Havo behoorde ze tot de eerste lichting eindexamenkandidaten in Tekenen en Kunstgeschiedenis (1980). Naast haar werk in de zorgsector volgde ze parttime studies Cultuurwetenschappen en Kunstgeschiedenis. Ook nam ze teken- en schilderlessen bij diverse kunstenaars en instellingen.

Vanaf 2009 is ze professioneel actief binnen de culturele sector in met name de regio Noordoost Friesland. Als bestuurder en organisator van kunst/cultuurevents, als adviseur en projectleider. Sinds 2015 is Hetty ook als vakdocent actief op diverse locaties in Friesland en Groningen. Als beeldend kunstenaar en schilder werkt ze vrij en in opdracht vanuit haar atelier in De Groen te Dokkum.

Hetty exposeert af en toe in musea, galeries en tijdens kunstroutes. In 2022 exposeerde ze met het project “Dorpsgezichten” in het gemeentehuis van Achtkarspelen. Hierbij werden 17 opvallende inwoners van de gemeente geportretteerd en met hun verhalen in een boek gepubliceerd. Momenteel werkt ze aan “Dorpsgezichten 2”. De nieuwe portretten staan in de planning om begin 2025 te worden geëxposeerd te Harkema. Ook hiervan zal weer een boek worden gepubliceerd.

Over portretschilderen zegt ze: “De mens is een onuitputtelijke bron van inspiratie: geen mens is gelijk. Bij portret komen een hele hoop aspecten samen: het schilderij moet schilderstechnisch goed in elkaar zitten, de afbeelding moet anatomisch kloppen en er moet gelijkenis zijn. Dat blijft de uitdaging. Als portretschilder gaat het mij nooit om het mooie plaatje. Ik probeer iets te laten zien van het karakter en de mens achter de buitenkant. Ik ben erg nieuwsgierig en daarbij…ik mag gewoon heel graag koekeloeren naar mensen. Als schilder mag je dat legitiem doen.”

Hetty werkt bij voorkeur projectmatig. De werken ontstaan vanuit onderzoek. Daarbij worden schilderijen en projecten vaak gecombineerd met familie- of streekgeschiedenis. Sinds enige jaren ontwikkelt ze ook een passie voor landschapskunst en is ze bekend van het project “Oerbosk fan de Takomst”

Website: www.combsartprojects.com