Expositie: Tekeningen van Begraafplaatsen door Abel Groenewold

Abel Groenewold

Deze expositie was te zien van 28 januari 2022 tot 16 januari 2022.

‘Tekeningen van begraafplaatsen’

Abel Groenewold: “Vanaf jonge leeftijd heb ik altijd getekend en later ben ik ook gaan schilderen. Sinds 2010 bijna voltijds. In de jaren van de opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen (2005-2010) heb ik het siberisch krijt ontdekt. Dat is een materiaal wat goed bij me past. Je kunt snel werken en ook snel grotere vlakken maken en grijstonen, door te vegen met een doekje of de vingers.

In 2004 ging ik weer eens met mijn vrouw naar Parijs en tekende toen voor het eerst op de Cimetiëre Montmartre. Sinds die eerste keer bleef deze begraafplaats mij trekken. Ik vond het prachtig: het beeld van de kapelletjes, de mooie steensoorten. En dan het grafische van de gebouwtjes en monumenten, altijd heel gaaf van ontwerp, meestal als klein tempeltje gedacht en al of niet versierd met passende details. Voor deze expositie heb ik een selectie gemaakt van de Parijse tekeningen, aangevuld met een tekening van het Selwerderhof.

Naast het tekenen, schilder ik voornamelijk landschappen, waarbij Schiermonnikoog de laatste jaren mijn sterke voorkeur heeft. Ook stillevens en portretten maken deel uit van mijn werk. Altijd vanuit een voorkeur voor ‘mooi’ en met ruimtelijkheid en plastiek.”

www.abelgroenewold.nl

abelgroenewold@hetnet.nl