Expositie: Tijdmachines door Herbert Koekkoek

Als de Tijd stopt met metalen ‘tijdmachines’.

Deze expositie was te zien van 15 juli tot 19 september 2021.

In het Theehuis op begraafplaats Selwerderhof staan en hangen vanaf 19 september negen  ‘Tijdmachines’. Oude mechanische klokken zijn door beeldend kunstenaar Herbert Koekkoek (Thesinge) afgelopen winter uit hun omhulsels gehaald, wijzers zijn verwijderd en er zijn elementen aan toegevoegd. Sommige klokken zijn vervat in een geheel nieuwe stalen constructie. Ze geven geen tijd meer aan, maar toch gaan alle ‘machines’ over tijd of beter: over ons omgaan met tijd en onze beleving van tijd.

Een betere locatie voor de eerste presentatie van deze serie tijdsobjecten is moeilijk te bedenken: de Begraafplaats Selwerderhof, waar het tijdelijke en het tijdloze bij elkaar komen. Ingenieuze klokken zijn in deze objecten ‘uit de tijd’ geraakt. Ze zetten ons zodoende aan om te denken, te mijmeren over het tijdelijke, ons omgaan met de tijd en over het tijdloze.

Kom hier mijmeren. Hoor het tikken. En kijk goed naar de ingenieus bewegende hamertjes die ‘slaan’ op staal, op glas: op aandoenlijke wijze herinneren ze ons aan het verlopen van de tijd.

www.herbertkoekkoek.nl