Even Voorstellen: Ria Kok

Ria Kok

Ditmaal een nadere kennismaking met Ria Kok. Zij is al voor het tweede jaar gastvrouw bij het theehuis en verricht daarnaast een extra taak. Ria is praktisch ingesteld, woont in de wijk Selwerd en weet van aanpakken, zij verzorgt de buurtboodschappen voor het theehuis.
Ria werkte voorheen in de verzorging bij de thuiszorg. De zorg leerde en vertelde haar veel over de wijze waarop mensen omgaan met leven, ziekte en dood. Naast dit werk deed en doet ze vrijwilligerswerk bij het Groninger Museum, een mooie aansluiting bij haar liefde voor kunstgeschiedenis. De interesse voor klassieke muziek motiveert haar om programma’s te verkopen en leden te werven voor het Noord Nederlands Orkest.
Ria is niet bang uitgevallen en reist graag. Een hernieuwd bezoek aan Birma, in politiek rustiger tijden, staat nog hoog op de verlanglijst. Tijdens die verre reizen heeft ze heel wat rondgestruind op begraafplaatsen, in wereldsteden en in kleine gehuchtjes. Het dolen op een begraafplaats vertelt haar over de aard van een volk, over hoe de bevolking leeft, hoe men uiting geeft aan rouw en hoe men de nabestaanden eert.
Via haar werk in de thuiszorg hoorde zij over het bestaan van het theehuis op Selwerderhof. Dat was kras, zo veel begraafplaatsen ver weg bezocht en van Selwerderhof in haar eigen wijk had Ria geen weet. Een begraafplaats mét theehuis nog wel, geen alledaags verschijnsel. Zo kwam Ria na haar werkende fase bij ons. Vergeleken met het aanpoten in de zorg was het even wennen aan het lage rustige tempo in het theehuis. Kenmerkend voor de sfeer vindt Ria de belangstelling die de vrijwilligers voor elkaar hebben. De mensen hier hebben veel meegemaakt, hebben veel voor de kiezen gehad en dat maakt hen tot de mensen die ze nu zijn. Er is een klik met de groep, de vrijwilligers hebben belangstelling voor elkaar, dat vóel je.

» Theehuisnieuws april 2013 «