Even Voorstellen: Elsa Snieder

Margriet

Ondanks dat Elsa al vaker het theehuis had bezocht, trok ze in mei jl. de stoute schoenen aan en meldde zich aan als vrijwilliger bij het theehuis. Elsa is in Zuid-Afrika geboren en opgegroeid. Tot haar 38ste heeft ze in Zuid- Afrika gewoond en is toen met haar Nederlandse man en drie kinderen naar Nederland gekomen.
Nog zo´n drie keer per jaar gaat Elsa naar Zuid-Afrika. Samen met haar man werkt ze in projecten voor ‘Wholistic transformational community development’. Met de lokale gemeenschap, die vaak in armoede leeft en zich afhankelijk opstelt van de overheid, gaan ze in gesprek hoe ze met de eigen mogelijkheden en middelen hun situatie kunnen verbeteren. In de tijd daarna blijven ze de plaatselijke bevolking stimuleren tot meer eigenaarschap. De ervaring van Elsa is dat ‘vreemde ogen dwingen’ waardoor zij als buitenstaanders in staat zijn om ontwikkelingen in gang te zetten.
Zoals gezegd komt Elsa al jaren met haar man als gast in het theehuis. De aanleiding daarvoor is een verdrietige. 15 jaar geleden overleed hun jongste dochter op 12-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking. Na een bezoek aan het graf op haar sterfdag en verjaardag, sloten ze hun bezoek af met een kopje cappuccino in het theehuis.
Al langer speelde Elsa met de gedachte om vrijwilliger te worden, maar nu heeft ze de stap gezet. Haar eerste indrukken zijn positief. Ze is blij met de duidelijkheid hoe zaken geregeld zijn, met de gemoedelijke sfeer in het theehuis en het samenwerken met andere vrijwilligers. Ze geniet van de natuur die het theehuis omgeeft en is nieuwsgierig hoe het er uitziet in de verschillende jaargetijden.

Tot slot nog een leuk weetje over een grote hobby van Elsa, namelijk haken. Elsa heeft een bijdrage geleverd aan De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Dit was een initiatief om de burgerkracht zichtbaar te maken, door het neerleggen van de allergrootste gehaakte deken. Dit gebeurde op 14 juni jl. in Friesland. Met de deken wilde men de kernwaarden: kracht, warmte, verbinding, kleur en diversiteit uitdrukken. De gedachte hierbij is dat je met een kleine bijdrage, in staat bent tot iets groots door samen te werken. En dat spreekt Elsa aan!

» Theehuisnieuws september 2018 – Wupke «