Even Voorstellen: Gineke Alberts

Margriet

Dit keer een interview met nieuwe vrijwilliger Gineke Alberts. Ongeveer twee maanden geleden was haar inwerkperiode voorbij en sindsdien draait zij met veel plezier haar wekelijkse diensten als gastvrouw in het theehuis.
Gineke is geboren in Emmen en verhuisde op haar 4e met het gezin naar Groningen. Zij groeide op in de West- Indische buurt. Haar vader was financieel administrateur bij de ASCA. Toen Gineke 13 jaar was kwam hij te overlijden en moest het gezin het zonder hem zien te redden. Ze heeft 1 oudere broer die in Amsterdam woont.
Na haar middelbare school ging Gien naar de toen geheten Sociale Academie, waar zij afstudeerde bij de afd. Cultureel Werk. Dat was eind jaren ’70/begin jaren ’80 toen er grote werkloosheid heerste. Na haar stage lukte het dan ook niet om een baan in die richting te vinden. Gineke solliciteerde bij de universiteit en werd aangenomen als secretaresse bij Psychologie. Het beviel haar daar niet echt en al gauw kwam zij terecht bij de afdeling Sterrenkunde. Vanaf 1983 heeft zij daar met heel veel plezier gewerkt. Vanaf 2000 ging de onderwijsadministratie van Sterrenkunde samenwerken met die van Wis- en Natuurkunde. Behalve secretaresse bij Sterrenkunde werkte Gien vanaf toen ook nog als onderwijsadministrateur bij die afdeling totdat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikte in 2016.
Met vriendin Margriet ging zij in het voorjaar mee op de door het theehuis georganiseerde vogelexcursie. Dat beviel haar zo goed, dat zij zich daarna aanmeldde als vrijwilligster. Zij voelde zich thuis bij de mensen en als natuurliefhebber genoot zij van de omgeving.

Gien haar hobby’s zijn tuinieren, sporten, lezen en TV-kijken. Vanaf 2000 heeft Gien een grote moestuin plus huisje op het volkstuinencomplex Diverdoatsie in het Stadspark. In het begin deed ze dat met haar man, sinds zijn overlijden in 2010 doet ze het alleen. Na haar pensionering wilde ze zich wat meer inzetten voor het volkstuinencomplex en is de secretaris van de tuinvereniging Diverdoatsie geworden. Met sporten is ze ook na haar pensionering begonnen.
Naast haar theehuiswerk werkt ze ook nog regelmatig als vrijwilliger bij het Free Café Groningen. Zij helpt daar in de keuken en met afruimen. Het Free Café heeft als motto het verzamelen van eten dat anders zou worden weggegooid. Zij koken daar een vegetarische maaltijd van en bieden deze gratis aan. Ook veganisten zullen wat lekkers kunnen vinden. Het is niet speciaal voor mensen met weinig geld, het is voor mensen die het jammer vinden dat er grote hoeveelheden eten worden weggegooid. Iedereen is welkom. Ook veel buitenlandse studenten maken hier gebruik van.
Gelijke verdeling van geld en goederen vindt Gineke heel belangrijk. Verder maakt zij zich als natuurliefhebber ernstig zorgen over de klimaatverandering, die er o.a. voor zorgt dat het aantal insecten (bijen!) met ¾ afgenomen is. Dit heeft ook weer gevolgen voor de dieren, waarvan er ook steeds minder komen. Aan de vogelstand is dit goed te merken, ook in de Selwerderhof. De mensen zouden bewuster moeten leven, vindt zij. Waar zij verder allergisch voor is, is ontevredenheid. Wij hebben het heel goed in Nederland, in vergelijking met heel veel andere landen. En dat zouden we meer moeten waarderen!

» Theehuisnieuws november 2018 – Margriet van der Velde«