Historie

De historie van het gebouwtje waarin het theehuis gevestigd is, gaat terug tot 1948.  In de loop van de jaren heeft het verschillende functies gehad: kleine aula, opslagplaats voor materialen en vanaf 2003 de huidig functie als theehuis.

Besluit bouw en ontwerp gebouwtje
In 1948 wordt besloten tot de bouw van een kleine aula op begraafplaats Selwerderhof. Gemeentearchitect J.H.M. Wilhelm ontwerpt het gebouwtje.

Kenmerkend is de 15-zijdige, geometrische, bijna cirkelvormige plattegrond. Wie rond het gebouwtje loopt, ziet verschillende slanke holle kolommen van gewapend beton die samen de constructie vormen.

In het dak zit een vijfhoekig betonraam (vijfhoek = pentagram). Dit zou symbolisch kunnen verwijzen naar het loslaten van materiele, aardse zaken. De 15-zijdige plattegrond is naar alle waarschijnlijkheid hiervan afgeleid.

In 1950 neemt men de kleine aula in gebruik. Die biedt onderdak aan rouwdiensten tot veertig personen.

Gebouwtje wordt opslagplaats
Al snel na ingebruikname wordt duidelijk dat de kleine aula veel te weinig ruimte biedt. Veel bezoekers moeten buiten blijven staan bij een begrafenisplechtigheid. Daarom besluit men om een grotere aula te bouwen. Die is uiteindelijk in 1964 klaar en wordt in gebruik genomen. De kleine aula komt leeg te staan. Vanaf dat jaar tot halverwege 2002 is het gebouwtje als opslagplaats in gebruik door de tuinlieden. Tuinmaterialen en werktuigen worden meer dan veertig jaar in het gebouwtje opgeborgen.

Ontstaan van het theehuis
In 2002 oppert uitvaartverzorger Nellian Dijkema het plan om het leegstaande gebouwtje te gebruiken als koffie- en theehuis. ‘Een bakje troost’ voor de bezoekers van de begraafplaats.

De gemeente Groningen staat positief ten opzichte van dit plan. Er wordt een stichting zonder winstoogmerk opgericht die de naam Accolade krijgt.

In november 2002 tekenen de gemeente Groningen en stichting Accolade een gebruikersovereenkomst. Hierin is vastgelegd dat de gemeente de zorg voor het gebouw op zich neemt en dat stichting Accolade de zorg voor de invulling heeft. Nu kan men aan de slag voor een grondige renovatie van het gebouwtje!

Opening theehuis
In april 2003 opent het theehuis op begraafplaats Selwerderhof haar deuren. Op 15 mei 2003 verricht de toenmalige wethouder van Groningen René Paas de officiële opening van het theehuis. Met een dienblad beladen met theepot, kopjes en koekjes stapt hij over de drempel van het theehuis naar buiten, het terras op. Daar schenkt hij thee en biedt die aan de gasten aan.

Het theehuis is ‘geboren’ en is daarmee het eerste theehuis op een begraafplaats in Nederland. In die tijd was het zo’n onbekend fenomeen dat het NOS-Journaal er die avond een item aan wijdt.

Boek “Het Theehuis op Selwerderhof”
Eind 2008 besluit stichting Accolade samen met tekstschrijfster Paulien Andriessen een boek te schrijven over het theehuis. Het boek gaat over het ontstaan van het theehuis en de geschiedenis van het gebouwtje. Het gaat ook over rouwverwerking, de boekencollectie en de wisselende kunstexposities in het theehuis. Het laat vrijwilligers aan het woord over hun motieven om juist op deze plek te willen werken en beschrijft de reacties van bezoekers.

Op 13 november 2009 wordt het boek ‘Het Theehuis Selwerderhof’ gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst voor de vrijwilligers en andere genodigden in het theehuis.

Naar boven